mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Extra kosten Marinierskazerne? GL stelt vragen #Zeeland

Een reactie plaatsen

In 2016 moeten alle afspraken m.b.t. de realisatie van het project Marinierskazerne (MARKAZ) zijn vastgelegd. Voor de komst van die Marinierskazerne in Vlissingen is in juni 2015 al een drietal overeenkomsten getekend met het ministerie van Defensie (inzake erfpacht, afkoopsom en regionale bijdragen). Ook met het Waterschap Scheldestromen en de gemeente Vlissingen liggen de afspraken vast, o.a. in de bestuursovereenkomst van juni 2014 en de erfpachtovereenkomsten uit 2015. Kern van het geheel is dat provincie, gemeente en waterschap de gronden om niet bouwrijp opleveren aan het rijk halverwege 2017.

De kosten zijn voor de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland gezamenlijk bepaald op maximaal 18 miljoen euro. PS hebben in nov. 2013 besloten dat de provincie Zeeland hieraan maximaal 15 miljoen euro zal bijdragen. Er dient nu nog één overeenkomst met Defensie gesloten te worden om het terrein uiteindelijk bomvrij te kunnen opleveren. Juist in deze laatste overeenkomst schuilen grote (financiële) risico’s die kunnen oplopen tot 1 miljoen euro. Het (b)lijkt onduidelijk wie daarvoor in welke mate dient op te draaien. Daarom heeft de fractie van GroenLinks enkele vragen aan het Zeeuwse college van Gedeputeerde Staten: 

 

  1. Zijn er in de hierboven aangehaalde overeenkomsten paragrafen opgenomen welke partner wanneer en in welke mate opdraait voor evt. extra kosten? En/of is er sprake van een verdeling in percentages? Of is hierover niets vastgelegd? Zo nee, waarom niet?
  2. Zo ja, hoe is de verdeling tussen rijk, gemeente, waterschap en provincie dan wanneer het aankomt op die laatste overeenkomst met defensie: het bomvrij maken? Of gelden deze risico’s slechts voor alleen de provincie?
  3. In de jaarstukken 2015 van de provincie Zeeland is bij de weerstandsparagraaf een lijst opgenomen met risico’s voor de provincie. Daarbij wordt de Marinierskazerne genoemd. Het risico is vastgesteld op maximaal 2,75 miljoen euro; de meest waarschijnlijke overschrijding staat op 0,2 miljoen euro. Hoe is dit grote verschil te verklaren? En moeten PS – gezien de bovenstaande constateringen – rekenen op een financiële tegenvaller van maximaal 1 miljoen euro?
  4. GroenLinks gaat er vanuit dat met het vaststellen van de jaarstukken – inclusief deze weerstandsparagraaf – weliswaar is onderkend dat de Marinierskazerne nog een financieel risico voor de provincie kan inhouden, maar dat deze vaststelling niet automatisch inhoudt dat er ook een goedkeuring is verleend om GS ruimte te bieden om maximaal die 2,75 miljoen euro in te zetten om zo’n risico af te dekken. Klopt dit? PS zal toch eerst akkoord moeten gaan, gezien het besluit van PS uit nov. 2013? Zo nee, waarom niet?

 

groen-links

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s