mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Meer biodiversiteit op bedrijventerreinen in de grensstreek Vlaanderen-Nederland

Een reactie plaatsen

Op donderdag 9 juni 2016 vindt het officiële startmoment van het Europese project 2B Connect plaats. Dit Interreg-project gaat in de grensstreek Vlaanderen-Nederland zorgen voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen.  19 Organisaties uit Vlaanderen en Nederland werken hierbij samen. De officiële starthandeling vindt plaats op 9 juni aanstaande om 12.45 uur bij de Automotive Campus in Helmond. De Automotive Campus is een van de projecten van 2B Connect.

2B Connect

Het project 2B Connect loopt drie jaar. Het totale budget bedraagt 6 miljoen euro, de helft daarvan komt van Europa. 2B Connect geeft invulling aan de Biodiversiteitsstrategie 2020 van de Europese Commissie namelijk ‘inzetten op de ontwikkeling van groene infrastructuur’.

Het thema ‘biodiversiteit’ is bij veel bedrijven nog onderbelicht. Het Europese project 2B Connect wil hier verandering in brengen. 2B Connect werkt aan het vergroenen van bedrijventerreinen en het creëren van grensoverschrijdende verbindingen tussen Natura 2000-gebieden, via natuurinrichting op die bedrijventerreinen. De bedoeling is om de komende jaren 135 ha terreinen groen in te richten of te beheren. Bovendien wil het project bedrijven ook stimuleren om biodiversiteit in het milieumanagement op te nemen.
2B Connect wordt uitgevoerd door dertien partners uit Vlaanderen en zes uit Nederland.

Partners

De Nederlandse projectpartners zijn: provincie Noord-Brabant, gemeente Helmond, gemeente Maastricht, Huis van de Brabantse Kempen, Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

De Vlaamse projectpartners zijn: de Vlaamse Overheid (dept LNE, ANB), EV INBO, provincie Antwerpen, Strategische Projectenorganisatie Kempen, Inverde, Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Noord-Hageland, stad Aarschot, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, Nolimpark, VBM NV, SCR-Sibelco en stad Lommel.

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie is projectverantwoordelijke van 2B Connect zowel voor Vlaanderen als voor Nederland. De provincie Antwerpen is inhoudelijk projectcoördinator.

Officiële startevenement

Jean-Pierre Heirman, secretaris-generaal van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie uit Vlaanderen, Roeland van Hooff, voorzitter van het Huis van De Brabantse Kempen, Cees van de Ven, wethouder gemeente Reusel – De Mierden en Fons d’Haens, wethouder gemeente Bladel verrichten op 9 juni aanstaande de officiële starthandeling.

Hieraan voorafgaand komen vanaf 10.00 uur verschillende sprekers aan het woord om het belang en de voordelen van biodiversiteit toe te lichten. Zo zal dr. ir. Robbert Snep, onderzoeker Business & Biodiversity bij Alterra – Wageningen UR, een internationaal perspectief schetsen op natuur in de hightech werkomgeving.
’s Middags vinden er excursies en workshops plaats waarbij een praktische uitwerking wordt gegeven aan het thema biodiversiteit voor bedrijven. Deelname aan dit startevenement is gratis. Klik hier om aan te melden.

Locatie

Automotive Campus 30, 5708JZ Helmond, Nederland

Campus

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s