mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Perkament verwijst naar bouw ziekenhuis in 1930 #Vlissingen

Een reactie plaatsen

Tijdens sloopwerkzaamheden in het ADRZ in Vlissingen is in een buitenmuur een loden capsule gevonden met daarin een perkament uit 1930. Op het document is beschreven wie het initiatief namen tot de bouw van het toenmalige Bethesda ziekenhuis.

Begin jaren dertig van de vorige eeuw waren Walcherse patiënten aangewezen op het gemeentelijke Gasthuis en het rooms-katholieke St. Joseph. Het grootste deel van de Walcherse bevolking behoorde in die tijd tot de gereformeerde of de hervormde kerk. Dankzij een schenking van 250.000 gulden was de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van een Christelijk Ziekenhuis Bethesda in staat om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Het werd geopend in 1931 aan de Kerkhoflaan, de huidige Koudekerkseweg.

Tijdcapsule 04 a.jpg

De schenking werd gedaan door de vooraanstaande familie Blum-De Niet. J.H. Blum was namens de Anti Revolutionaire Partij onder meer lid van Gedeputeerde Staten van Zeeland en Kamerlid. De eerste steen voor het ziekenhuis werd op 6 september 1930 gelegd door mevrouw E. Blum-De Niet. Bij die gelegenheid is de tijdcapsule ingemetseld. J.H. Blum heeft dat niet meer mogen meemaken, hij was het jaar daarvoor overleden.

Het perkament krijgt mogelijk een plekje in het Zeeuwse museum of in het Bethesda-archief van het Vlissingse gemeentearchief.

Het Bethesda, het St. Joseph en het Gasthuis gingen uiteindelijk in 1984 op in het Ziekenhuis Walcheren. In 2010 fuseerden de Oosterscheldeziekenhuizen met het ziekenhuis Walcheren tot het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis met locaties in Zierikzee, Middelburg, Goes en Vlissingen.

De locatie Vlissingen was dringend toe aan renovatie en die is mogelijk gemaakt met de crowdfunding van Zorgvastgoed Zeeland. Zeeuwse bouwers realiseren aan de Koudekerkseweg een moderne voorziening voor planbare zorg. De complexe en acute zorg van het ADRZ zijn geconcentreerd in Goes. Half augustus draaien de eerste poliklinieken op hun nieuwe plek in de locatie Vlissingen. Over een jaar is de definitieve oplevering gepland.

admiraalDeRuyterLogo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s