mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Artikel Ingrid Staal genomineerd voor #Wetenschapsprijs

Een reactie plaatsen

Ingrid Staal (projectleider innovatie en academisering bij GGD Zeeland) is met haar internationaal gepubliceerde artikel met de titel ‘Early detection of parenting developmental problems in toddlers: a randomized trial of home visits versus well-baby clinic visits in the Netherlands’ genomineerd voor de Wetenschapsprijs 2016. De wetenschapsprijs wordt ter gelegenheid van de 18e Anna Reynvaan Lezing ter beschikking gesteld. Er zijn drie genomineerden. De uiteindelijke prijswinnaar wordt op donderdag 26 mei bekendgemaakt tijdens de 18e Anna Reynvaan Lezing in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Voorafgaand geven de genomineerden een presentatie tijdens de genomineerdenbijeenkomst.

Ingrid Staal

Huisbezoek

In het artikel wordt de vraag beantwoord of een huisbezoek door de jeugdverpleegkundige bijdraagt aan het eerder en beter signaleren van vragen en zorgen rondom opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen, in vergelijking met een bezoek aan het consultatiebureau. Hiervoor werden alle tijdens de onderzoeksperiode in Zeeland wonende kinderen (4481) van 18 maanden oud op basis van toeval ingedeeld voor een huisbezoek of een bezoek aan het consultatiebureau. Op beide locaties maakte de jeugdverpleegkundige gebruik van de Structured Problem Analysis of Raising Kids (SPARK), een gevalideerd gestructureerd interview. Opvoed- en ontwikkelingsproblemen worden thuis duidelijker dan op het consultatiebureau. Met een huisbezoek worden meer kinderen met een hoog risico gevonden. Ook gezinnen met een laag risico profiteren van een huisbezoek. Ouders en verpleegkundigen zijn tevredener over het huisbezoek.

 

Proefschrift

Het genomineerde artikel is onderdeel van Ingrid Staal haar proefschrift genaamd ‘vroegsignalering van opvoed- en opgroeiproblemen bij jonge kinderen; een gestructureerde dialoog met ouders’. Ingrid Staal concludeerde in dit proefschrift dat opvoed- en opgroeiproblemen bij kinderen eerder kunnen worden gesignaleerd door ouders en de jeugdgezondheidszorg (JGZ), door de inzet van de SPARK.

 

Anna Reynvaan Lezing

De Anna Reynvaan Lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum in samenwerking met het blad Bijzijn XL en de Hogeschool van Amsterdam. De lezing, vernoemd naar een pionier in de Nederlandse verpleegkunde, geeft verpleegkundigen de mogelijkheid om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen in de patiëntenzorg.

Het artikel van Ingrid Staal is een samenwerking van GGD Zeeland en het UMC Utrecht.

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s