mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Diverse Zeeuwen slachtoffer identiteitsfraude via nep-Facebookaccounts

Een reactie plaatsen

Afgelopen twee maanden is er door minstens tien Zeeuwen aangifte gedaan van indentiteitsfraude via Facebook. Criminelen hebben vervolgens met een digitale babbeltruc hun Facebookvrienden bestolen. De politie onderzoekt deze aangiftes.

Internetcriminelen maken een nepprofiel aan van een bestaand persoon. Vaak worden hiervoor gedeelde Facebookaccounts van stellen als uitgangspunt gebruikt. Stel dat het echte account bijvoorbeeld van ‘Arjan en Lena van der Maas’ is. Dan wordt er een nepaccount aangemaakt op naam van ‘Lena van der Maas’. Vanuit dit nepaccount krijgen mensen die met de echte Arjan en Lena bevriend zijn vriendschapsverzoeken binnen, die vaak argeloos worden geaccepteerd. Vanuit het nepaccount van ‘Lena’ worden dan chats over koetjes en kalfjes gestart. Op een gegeven moment wil ‘Lena’ haar man verrassen met een weekendje weg. Om te reserveren wordt gebruik gemaakt van vouchers die via iDeal betaald kunnen worden. Omdat ‘Lena’ niet wil dat haar man de verrassing via de afschrijvingen op hun gezamenlijke rekening ziet, vraag zij haar Facebookvrienden om de betaling voor te schieten. Een effectieve en slimme truc. Zo betalen mensen voor honderden euro’s aan vouchers. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen, kunnen ze geen contact meer krijgen met ‘Lena’.

Advies

Deze vorm van oplichting vindt niet alleen in Zeeland plaats. Ook in andere delen van het land zijn deze criminelen actief. Vertrouwt je de zaak niet? Zoek dan eerst op een andere manier contact met degene die het verzoek heeft gedaan.

Wil je voorkomen dat jouw profiel wordt gekopieerd? Gebruik dan deze tips:

– Scherm je vriendenlijst af. Je kan de vriendenlijst onzichtbaar maken voor mensen met wie u niet bevriend bent.
– Zorg ervoor dat het Facebook-account niet zichtbaar is voor gebruikers die niet bevriend zijn met u. Dit maakt het voor fraudeurs een stuk moeilijker uw profiel te kopiëren.
– Pas op met programma’s en apps zoals spelletjes die vragen om toegang tot uw Facebook-account. Deze instellingen kan je op Facebook veranderen.

politie vlam

Politie.NL

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s