Start bij Indigo #Goes lotgenotengroep na zelfdoding: Hoe verder…?

Op woensdag 19 november 2015 start bij Indigo in Goes de lotgenotengroep ‘Hoe verder…?’. Dit is een lotgenotengroep voor nabestaanden na zelfdoding.

De groep is bedoeld voor volwassenen die een dierbare hebben verloren door suïcide . Vorig jaar hebben 1835 inwoners van Nederland een eind aan hun leven gemaakt. Dat is gemiddeld vijf per dag.Onder twintigers is zelfmoord na verkeersongevallen de tweede doodsoorzaak. Zelfdoding concentreert zich bovendien in toenemende mate in de middelbare leeftijd tussen 40 tot 65 jaar .

De verwerking van de dood van een dierbare die suïcide pleegde, is moeilijk. Nabestaanden kampen met vragen hoe ze het hadden kunnen voorkomen of voelen zich schuldig dat ze niet anders hebben gehandeld om het wellicht tegen te kunnen houden. Ook de waarom-vraag wordt soms niet duidelijk beantwoord wat voor een lastige verwerking zorgt. Praten over het verlies kan in de omgeving onbegrip of zelfs weerstanden oproepen. De nabestaanden hebben het idee dat niemand hun gevoelens begrijpt. Zelf hebben ze juist behoefte aan steun en begrip omdat ze met zoveel vragen achterblijven. Lotgenotencontact kan dan helpen. Volwassenen leren in de lotgenotengroep ‘Hoe verder..?’ omgaan met reacties van hun omgeving. Ze leren hoe ze kunnen omgaan met gevoelens van twijfel, verslagenheid en machteloosheid en hoe ze de draad weer (langzaam) kunnen oppakken. Door de uitwisseling met lotgenoten vinden en geven deelnemers steun en begrip. Verder worden ze geïnformeerd over mogelijke oorzaken van zelfdoding en mogelijkheden voor hulpverlening.

Er zijn zes wekelijkse bijeenkomsten van twee uur in een gesloten groep. Tijdens de bijeenkomsten wordt stilgestaan bij diverse thema’s. Er wordt vooral gebruikgemaakt van concrete situaties en ervaringen die door de deelnemers worden ingebracht. Het leren van elkaar en het vinden van steun bij lotgenoten staat centraal.

Voor informatie of aanmelding kan je contact opnemen met het secretariaat van Indigo, telefoonnummer 0113 24 60 60 of e-mail vandiemen@indigozeeland.nl.

Deelname is geheel gratis

Indigo

Gepubliceerd door keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: